Näpyteltyä

Totuuspohjainen tarina vuodelta 1971


Ruokala
Simo istuu kihartuvat hiukset pörrössä luokan etuosassa, aivan opettajankorokkeen ääressä. Ahdas luokka on tungettu täyteen pulpetteja. Huone on tunkkainen, vaikka yläikkunat ovat auki. Pienikokoinen poika on saanut vierelleen, ensimmäisen rivin kahdenistuttavaan, naapurin Karin. Hintelän pellavapään, joka kieli keskellä suuta väsää kuvioita tehtäväkirjaansa.
   On elokuun viimeinen perjantai. Simo käy koulua toisen vuoden viidettä päivää, mutta ajatukset ovat yhä lomassa. Loppukesän päivä on leppoisa eikä kevyt tuulenhenkäys tuo sisälle kaivattua vilvoitusta. Kaihoten poika katsoo ulos päivän paisteeseen, mutta näkee ikkunasta vain mäntyjen latvuksia sekä palan pilvetöntä sinitaivasta. Sinne Simon tekee mieli ja hän kuvittele majan puun oksille sekä leijan hentoisen tuulen leikitettäväksi.
   Näkymä piirtää pojan mieleen aurinkoisen, mökillä vietetty kesän. Kovasti hän toivoo viikonlopun, tai edes ruokatauon pian koittavan. Opit eivät jaksa kiinnostaa, vaan hän haukottelee poskilihat venyen. Seisova ilma saa Pikkumiehen silmät lupsahtamaan kiinni.

Simo raahaa viimeistä uppotukkia kahden kaverinsa kanssa. Lahdenpohjukassa pojat asettelevat kaikki löytämänsä pöllit vieretysten.
– Sidotaan ne narulla kiinni, Simo ehdottaa.
   – Laitetaan nämä laudat päälle, toinen Simo sommittelee. Hän on edellistä vuoden nuorempi ja lomailee kesät tämän mökkinaapurina.
   – Pitää saada nauloja jostain, toteaa kolmas Simo. Hän on vuosiltaan keskimmäisen Simon kanssa saman ikäinen, mutta porukan kuopus kuitenkin. Kuopus-Simo on kesävieraana keskimmäisen luona, mutta ei niin usein, että tietäisi kahden muun jo ratkaisseen ongelman.
   – Karppisen aitan takana on vääntyneitä nauloja, vanhin Simo kertoo.
   – Ne on ruosteessa, mutta ukki sanoi, että niitä voi käyttää, kun oikoo ensin vasaralla, keskimmäinen sanoo.
   Kolmikko sitoo tukit naruilla yhteen ja naputtelee isiltään lainaamilla vasaroilla laudat niiden päälle. Uljas lautta valmistuu pikavauhtia. Pian se keinuu venevalkamassa valmiina suuriin seikkailuihin.

– Kolmiot omaan ryhmään ja neliöt omaansa, muistuttaa pulpettirivien välissä kiertelevä opettaja ja havahduttaa Simon takaisin luokkaan. Haaveena oleva lautta jää unen katketessa edelleen unelmaksi.
   Uutukaista peruskoulua käyvällä Pikkumiehellä ei ole laskentoa, kuten vanhemmilla, viereisissä huoneissa kansakoulua suorittavilla sisarilla. Kuopukselle opetetaan matematiikkaa. Joukko-oppia, jossa piirretään kiemuroita yhdistäen samanlaiset kuvat lonkeron sisälle. Niin voisi tehdä myös kolmelle Simolle. Erinäköisille kaveruksille, jotka sanottuina ja kirjoitettuna ovat identtisiä.
   Simon tyhjä vatsa mouruaa kuin kiimainen kissa. Poika pelkää muiden kuulevan kurinan ja häntä hävettää. Ruoka-ajan toivossa hän vilkaisee seinäkelloa. Pidempi viisari on kymmentä vaille. Nälkäisen Pikkumiehen aivot eivät millään jaksa kerrata edellisenä talvena opittua. Eivät vaikka opettajana on koulun kaunein nainen, Taimi Hottinen. Hän, joka on kuin ihanainen tv-kuuluttaja, menneiden aikojen missi. Samanlainen vieno hymy, rauhallinen puhe ja kuohkeaksi tupeeratut, vaaleat hiukset.
   Etupenkkiläisen silmät etsiytyvät uudelleen minuuttiosoittimeen, joka on nytkähtänyt vain kaksi pykälää. Aika matelee kuin etana siirapissa. Nälkä johdattaa pojan ajatukset jälleen pois luokasta, naapurimökin herkulliseen perunamuusiin ja lihapullakastikkeeseen.
   – Simot syömään, Elma-mummu huusi ja istutti kaikki kolme miehenalkua yhtäläisesti pöytään. Hänen kesäpaikassaan ruokittavia suita oli ilman kolmatta Simoa yhdeksän, eikä yksi pieniruokainen pojanvintiö tuntunut missään.
   Pikkumiehen äiti oli toista mieltä ja korvaukseksi poikansa jokapäiväisestä ruokavierailusta hän maksoi molempien mökkien lapsille eskimopuikot kauppa-autolla. Tai kiikutti naapuriin kahvipaketteja ja tuoreita sitruunamuffinsseja. Niitä pahvilaatikossa myytäviä, joissa oli mukana paperivuoat ja muovipussi, johon tarvitsi lisätä vain vesi ja kanamuna. Niitä, jotka paistuivat kauniin vaaleanruskeiksi kaasu-uunissa, kunhan Simo ensin puristeli ainekset sekaisin pussin sisällä isosiskon sommitellessa vuokia uunipellille.
   Kellon pirinä pelastaa ennen kuin kauniskasvoinen opettaja on kohdalla näkemässä tekemättömiä tehtäviä. Kirjat kiinni ja pulpettiin. Eteisestä kengät jalkaan ja katoksen alle jonoon odottamaan. Pojat tuuppivat ja tytöt tirskuvat, mutta vain siihen saakka kunnes ryhdikäs Taimi saapuu johtamaan joukkoaan.
   Pienten jalkojen alla rapisee sepeli säntillisen jonon kulkiessa loivaa ylämäkeä kohti punatiilistä rakennusta. Ylempien luokkien oppilaat eivät liiku kauniissa jonomuodostelmassa, vaan rynnivät epäjärjestelmällisesti ohi, kolmannella oleva sisko ja viidettä käyvä veli muiden muassa. Hajanainen joukko rientää paikkaan missä sijaitsee ruokalan lisäksi liikuntasali ja missä yläluokkien pojat käyvät puutöissä. Jokainen matkaa taloon, jossa Simon vanhin veli aloitti kuluvan lukuvuoden, ja jossa sijaitsee pitkämatkalaisten asuntola. Kaikki he kiirehtivät viimeisiä vuosiaan elävälle kansalaiskoululle, tulevaisuuden yläasteelle.
   Mitähän herkkua Saimi-keittäjä on tänään tehnyt, ehtii Simo ajatella pihalla ennen kuin katku tunkee vastaan. Se tavoittaa sieraimet jo ennen kaksoispariovia, jotka läpinäkyvinä ovat kuin suuret näyteikkunat, joita poika on nähnyt kaupunkireissuilla. Kuvottava löyhkä tunkeutuu pojan nenäonteloihin ja yrittää kääntää vatsan nurin.
   Haju tulee jostain muualta, Simo koettaa vakuuttaa itselleen seuraten jalopiirteistä opettajaa ruokasaliin. Oppilaat järjestäytyvät penkeille pitkien pöytien molemmin puolin. Totuttuun tapaan Taimi menee tyttöjen pöytään ja pojat saavat ruoanjakajaksi ankaran Heinäsen, koulun johtajaopettajan.
   Tarjoiluvadille siivutettua vahvan makuista juustoa on tarjolla vain tiettyjen ruokien kanssa. Reikäiset viipaleet tuovat Simon mieleen nakertavan hiiren.
   – Tuo on kyllä rotan tekemä, hän kuiskaa ja pukkaa Karia kylkeen, jotta tämä huomaa katsoa erityisen isoa reikää.
   Simon muistista putkahtaa esiin valtavan suuri jyrsijä, jonka isä oli tappanut hiilikellarissa. Jopa kookkaan rotan ajatteleminen tuntuu pojasta mukavammalta kuin tuleva ateria, eikä hän näe syytä yritä kurkkia pöydän päässä olevaan ruoka-astiaan. Poika uumoilee jo enteitä antavien emmentalsiivujen sekä nenästä poskionteloihin saakka tunkeneen lemun kertoneen totuuden. Parempi, kun en tiijä, hän ajattelee. Todellisuudessa hän jo tietää ja on kateellinen sisarilleen, jotka saavat syödä ilman opettajaa ja määrätä itse minkä verran ottavat ruokaa. Heinäselle on turha yrittää sanoa:
   – Ihan vähän.
   Pakoon ei pääse. Luokkakavereiden taakse piiloutuminen ei onnistu edes hentorakenteiselta Simolta. Opettaja lappaa lautasen täyteen ja pistää menemään eteenpäin. Jo kolme on mennyt ohi ja on Pikkumiehen vuoro ottaa annettu ruoka vastaan. Siinä se sitten on. Aivan silmien alla. Liemi, jossa kelluu kirkkaita värejä: vihreää ja oranssia. Voiko vastenmielisempää ruokaa olla olemassa? Edes pottumaito ei ole niin pahaa, sillä siitä voi syödä perunat, poika pohtii.
   Simolla on edessä nälkäinen päivä. Hän tietää oksentavansa ruoan melkein heti sen syötyään, mutta Heinäselle sitä ei voi näyttää vaan on kiirehdittävä huussiin piiloon. Kaikki on syötävä hymyssä suin ja lisäksi kiitettävä ruuasta. Juustokin on niin väkevää, ettei sitä kannata hamstrata, mutta taskuun eksyy näkkileipää ylenannon jälkeen syötäväksi. Eihän salaa tallennettu pieni pala nälkää karkota, vaan Pikkumiehen on kärsittävä kotiin ja keittiön komerosta joka arkipäivä löytyvään marjapuuroon saakka.
   Lautaset ovat valmiina, mutta ennen rukousta ei syömistä saa aloittaa. Simolla ei ole kiire, mutta hyvissä ajoin hän ristii kätensä ja sulkee silmänsä toivoen aterian häviävän siunauksen aikana. Tulisi se ihme, jollaisesta Karin körttimummu puhui. Se armahdus, poika ajattelee.
   – Aamen, kaikuu eriaikaisesti ruokalan seinille.
   Löyhkä kertoo sapuskan pysyneen nenän alla ja alistuneesti Simo avaa silmänsä. Hän hämmentelee soppaa veitsenkärjellä kuvitellen sen haihtuvan savuna ilmaan. Upottaen lopulta lusikan vaaleaan, rasvapintaiseen liemeen hän yrittää onkia porkkanoita, jotka ovat siedettävän makuisia, kun nesteen valuttaa tarkasti pois. Turhaa työtä, Simo tietää ja häntä puistattaa. Heinänen ei anna nousta pöydästä ennen kuin lautanen on tyhjä. Alistuneesti Simo täyttää lusikkansa ja sulkee silmänsä: Jospa ruoka ei ole niin pahaa kun sitä ei näe.
   RÄISKIS!
   Simon silmät rävähtävät auki. Jotain valkoista räsähtää keskelle pöytää. Sali hiljenee ja kaikki tuijottavat heidän suuntaan. Kaukaisimmat kurottelevat kaulojaan tai nousevat seisomaan nähdäkseen mitä tapahtui. Lapset osoittelevat sormillaan vuoroin kattoon ja vuoroin pöytään. Puheensorina täyttää huoneen.
   Pikkumiehen keitossa lilluu valkoinen, kaareva pala kuin se uljas lautta jonka hän aikoo Simojen kanssa rakentaa. Loput sirpaleet ovat levittäytyneet pitkin pöytää.
   – Herranen aika, Taimi hätäilee kiirehtien Heinäsen viereen.
   – Älkää syökö ruokaanne. Siinä voi olla lasinsiruja, ankara opettaja sanoo eikä Simon mielessä käy uhmata auktoriteetin kieltoa.
   Pyylevä keittäjä porhaltaa paikalle käsiään yhteen lyöden ja päivitellen: – Keittoa ei ole enempää, mutta eilistä makaronilaatikkoa on vähän jäljellä.
   – Ei se ehdi lämmetä, Heinänen epäilee silmäten rannekelloaan.
   – Taitaa kelvata kylmänäkin, Taimi sanoo katsoen poikien nyökytteleviin päihin.
   Simo ei meinaa uskoa silmiään saati korviaan: Onko hänen rukouksensa kuultu? Ylöspäin silmäillen hän katsoo katosta roikkuvaa rankaa: pronssinväristä putkenpätkää. Sen päässä kiiluu kirkas hehkulamppu kuin syksyn viimeinen, yksinäinen päärynä lehdettömässä puussa.
   – Pitäisikö minun suunnata katseeni taivaaseen saakka ja kiittää Herraa, poika supisee itsekseen, mutta ääneen ei uskalla edes kuiskata: Ateistivanhemmat ovat kyllä opettaneet, ettei taivaassa mitään isää asu.
   Herkkä Simo ei ole vielä ollut Heinäsen uskontotunneilla, lestadiolaisen miehen johdateltavissa, eikä polvistu kiittämään Jumalaa, joka häivytti hirvittävän kesäkeiton.
   – Enpäs pamahtanut uskoon, hän supattaa vierustoverilleen voitonriemuisasti ja saa vastaukseksi Karin hämmästyneen ilmeen.




Saman pojan kolttosia pari vuotta myöhemmin:
Sadepäivää ullakolla
Sade pieksee seinää, eikä pelkkä raakalauta eristä ropisevaa ääntä, mutta pehmeässä huopakatossa pisarat pomppivat vaimean kevyesti. Harvalautaisen lattian rajasta, matalasta ikkunasta sisälle tunkeva märän mullan tuoksu kilpailee pölyn tunkkaisuutta vastaan. Maan haju tuo Simon mieleen eilisen, jolloin pihapeltoon istutettiin perunaa äidin ja veljien voimin. Tänä kesänä isä ei ollut vetämässä auraa, sillä palaa vasta viikon kuluttua Haminasta, jossa on koko kevään ollut syventämässä laivaväylää. Kesä on antanut odottaa saapumistaan, eikä äiti enää halunnut viivyttää perunanpanoa, vaan pisti Askon toimittamaan hevosen virkaa.
   Yhdeksän ikäinen Simo on ullakolla yksin. Mikko ei ole kotonaan naapurissa, vaan on lähtenyt vanhempiensa ja veljiensä kanssa lomamatkalle Lappiin. Muita samanikäisiä miehenpuolia ei aivan lähistöllä asu, eikä poika pyöräilytaidottomana viitsi lähteä etsimään leikkikaveria kauempaa.
   Pikkumies siirtelee talvikenkiä syrjään päästäkseen penkomaan vanhoja leluja suuresta pahvilaatikosta, jonka kyljessä lukee Salora. Hän tekee vanhan senkin päälle tilaa tyrkkäämällä telttapussin alas. Paljastuminen saa liikettä tukkimiehentäihin. Koppiainen on Simolle tuttu, eikä hän liiskaa sitä vaan antaa kipittää vaaleat raidat vilkkuen kohti seinänrakoa.
   - Suurin keskelle ja pienemmät siistiin riviin molemmin puolin, poika pohtii puoliääneen: - Kaikkein reunimmaisiksi, lipaston päihin, nukkekodin isä ja äiti.
   Nimeltä Simo muistaa vain kookkaimman, Teija Sopasen mukaan nimetyn nuken. Poikaa huvittaa, että alle kouluikäisenä isosisko sekoitti kaksi idoliaan ja pyöreäkasvoinen, tuuhean hiuspehkon omaavaa vaaleaverikkö sai nimekseen Katri-Helena.
   Simo kumartuu aivan ulkoseinän viereen, ullakon matalimpaan reunaan, johon perheen pienikokoinen kuopus vielä mahtuu seisomaan. Hän sipaisee Nakke Nakuttajat sivuun turkoosin laatikon päältä. Hämähäkki on kutonut taidokkaan pyydyksensä puuaskin ja viereisen rukin väliin. Ei poika elukkaa pelkää, mutta ei tahdo käsiinsä tahmeaan verkkoon, ja pyyhkäisee ansalangat poikki ruskealla karvareuhkalla. Samalla jota joulupukki käytti, silloin kun vielä vieraili alakerrassa. Enää lahjanjakajavierasta ei tarvita, sillä koulukaverit ovat pitäneet huolen, että nuorimmatkin tietävät valkoparran olevan satuolento.
   Pojan voimat riittävät juuri ja juuri, kun hän nostaa järeän lippaan keskilattialle, notkuvien lautojen päälle. Jykevä soitinlaatikko on mainio alusta tarkalle, vain Simon kämmenen kokoiselle tykille. Vihreäksi maalatun, umpirautaisen sota-aseen kuulat ovat aikaa sitten joutuneet hukkaan, mutta tulitikuista ja pienistä nauloista saa oivia ammuksia. Niitä miehenalku kaivelee esiin monilokeroisesta puurasiasta.
   - Väkänen taakse, luoti paikoilleen ja tähtäys, Simo mumisee.
   Kuuluu vain heikko raksahdus, kun tykki laukeaa. Ase nytkähtää taaksepäin ja ammus kiitää uskomattomalla voimalla kohti Katri-Helenaa. Nukke kaatuu kannettoman Onnen päivät -kirjan päälle terävän naulan törröttäessä sen vasemmassa silmässä.
   - Haa. Melkein keskelle otsaa. Henki lähti, Pikkumies riemuitsee.
   Poika lataa tykkinsä uudelleen ja uudelleen. Lelut horjahtelevat, kunnes kaatuilevat eteen ja taakse, kohti seinillä riippuvia talvitakkeja tai lattialla lojuvia laatikoita. Ne kumoavat mukaansa viereisiään ja päätyvät epämääräisiksi kasoiksi sähkökynttelikön sekä jatkojohtokiepin sekaan. Vain reunojen pikkuruiset nuket sinnittelevät enää pystyssä. Simo voi mielessään kuvitella, kuinka niiden hennot polvet tutisevat pelosta uutta laukausta odottaessa.
   - Mitäs se Pikkumies täällä touhuaa? Asko kysyy suunnaten taskulampun nuorinta veljeään kohden.
   Joulukuusen latvatähti kimmeltää valokiilassa koristelaatikon päällimmäisenä, kun vanhin veli huomauttaa: - Ei taida Liinu tykätä, kun tärvelet sen nuket.
   - Ei se enää niillä leiki, Simo sanoo tietävästi.
   Liinu on juuri päässyt neljänneltä ja aloittaa syksyllä oppikoulun. Hurjasti pituutta kasvaneen tytön harrastukset ovat vaihtuneet pikkulasten touhuista teini-iän tiimellykseen. Etenkin näin kesällä, kun aika kuluu lähikaupungissa, lähes samanikäisten serkkutyttöjen luona. Isosisko viihtyy serkkulassa erittäin hyvin, kun saa jakaa pienen kamarin samaa sukupuolta olevien kanssa ja tehdä näiden kanssa "likkojen juttuja".
   Kotoa ei Liinulle omaa kömmänää löydy ja kaveriksikin on tarjolla vain pojanjurrikoita. Vintti on vuokrattu nuorelle parille, että perhe saa rahaa talolainan maksuun. Vain portaiden puoleinen, kapea ullakko on talonväen käytössä ja kesäisin siskon valtakuntaa. Ullakon perälle, senkin taakse, lähelle ainoaa ikkunaa, on Liinu eriöinyt itselleen omaa pesää vanhoista verhoista ja lakanoista.
   Tytön tilannetta ei ole helpottanut sekään, että isä on tehnyt uuden piharakennuksen liitereineen ja eristänyt saunasiiven vanhan puuvajan poikien huoneeksi. Peräkamariin ei mahdu muuta kuin kolme sänkyä kapean käytävän molemmin puolin. Kuilumaisen väylän molemmissa päissä, katonrajassa on matala ikkuna. Toisen alla jököttää soukka lipasto ja vastakkaisessa päässä matala pöytä. Kylmäkin pikkuruinen huone on talvella, kun heikkotehoinen kamiina ei jaksa pitää lämpöä yllä yön yli. Kovilla pakkasilla täytyy kamarin keskelle laittaa sähkökissa, joka hehkuu vaarallisen punaisena rautaisilla jaloillaan.
    Syksyn kylmetessä joutuu Liinu jälleen laverille olohuoneen nurkkaan, jossa ei ole mitään omaa ja henkilökohtaista. Seinien haltexipintaan ei ole lupaa pistellä kuvia nastoilla, eikä niitä perheen ainoalle tytölle riitäkään, kun pojat hamstraavat kaikki Suosikin julisteet huoneeseensa.
   - Ne on lisäerite, Asko perustelee vieriviereen liisteröityjä kuvia.
   Jouluna siskon käyttämä huone on tupaten täynnä, mutta ei suinkaan lahjoista, joita jokainen saa vain muutaman. Kuusi rohmuaa ikkunanurkan telkkarin vierestä ja sohvalla kuorsaa mummu tai tuhisee vanhapiikatäti. Nuoresta iästä huolimatta Simokin ymmärtää, ettei aikuisuutta kohti kulkevalla Liinulla ole tuolloin vähäisintäkään omaa rauhaa.
   Seuraavalla viikolla rippileirin aloittava Asko porkkaa ullakon pimeää päätä. Veli aivastaa nostattamaansa pölyyn, kaataa jotain ja kiroaa aiheuttamaansa kolinaa. Ummehtunut makuupussi löytyy ja hän ripustaa sen narulle, jolla äiti kuivattaa talvella pyykkiä. Miehen mittaan kasvanut poika ei enää mahdu seisomaan suorassa kuin aivan ullakon sisäseinän vierellä. Pää kenossa hän jää katselemaan pikkuveljensä touhua.
   - Soitetaanko levyjä? poika kysyy pienemmältään.
   - Joo. Montrepoo.
   Tykin alustana toiminut gramofoni oli isän nuoruudessa kulkenut miehen levottoman sielunsa mukana ympäri maata.  Laite ei ollut sellainen vanha, torvella varustettu, vaan paljon nykyaikaisempi, pientä matkalaukkua muistuttava.
   Nyt jo vanhuuttaan elävä soitin saa tomuttua ullakolla matonkuteiden ja pieneksi käyneiden monojen kanssa. Vain harvoin lapset kaivavat esille grammarin, jonka kampikin on tallella, mutta koneiston jousi aikaa sitten saavuttanut katkeamispisteen.
   Isoveli avaa kannen, jonka sisäpuolelle on kiinnitetty nippu levyjä. Lisää voi löytää vajaapontista kyhätyiltä hyllyiltä, kun siirtää ensin syrjään kenkien alle nahkanauhoilla kiinnitettävät, kaksiteräiset luistimet ja varoo pudottamasta tallilyhtyä, jonka pölyisen-harmaaksi pinttynyt pinta haisee öljyltä.
   Asko laittaa Annikin tähdittämän äänilevyn alustalle ja taivuttaa neulan paikalleen. Seuraa taitoa vaativa vaihe, sillä savikiekkoa on pyöritettävä sormella ja vielä oikealla nopeudella niin, ettei käsi osu äänivarteen.
   Pikkuveli hoilaa sävelmää jo ennen ensimmäistä sointia: - Muistan puiston kaunehimman, ihanimman monrepoon, usein haaveissani kuljen satumaani lehmustohon.
   - Annetaan Tähden laulaa, Asko pyytää epävireistä miehenalkua.
   Simolla on uusi lätyskä valmiina kädessä ennen edellisen viime säkeitä: ”…sitä unhoita en, se säilyy aikojen taa”.
   - Eikö me kuunnella tämän toista puolta? Asko kysyy.
   - Niin pieni ihmissydän oon? Simo kysyy venyttäen viimeistä sanaa kuten laulussa: - En minä tykkää siitä. Tämä on parempi.
   Asko laittaa uuden levy paikoilleen. Pian ullakon täyttävät Kuningaskobran sävelet ja sanat.
   ”Niin piilossa viidakon, marmoripaasilla raunion –ion –ion –ion” jankkaa kiekko paikallaan hieman ennen kappaleen puoltaväliä. Pikkuveljen taitamattomuutta mustaan pintaan on tullut syvempi naarmu. Kaikki neljä lasta tietävät jo etukäteen missä kohtaa äänilevy toistaa itseään, mutta tämä savikiekko on sentään vielä kuunneltavissa. Osa litteistä lätyistä on jo niin huonossa kunnossa, ettei niitä voi lainkaan soittaa.
   - Alkaa tanssi hiljainen. Silmälasikäärmeiden. Vain viidakko kuulee sen, Simo jatkaa eteenpäin ennen kuin isoveli on saanut neulan uuteen paikkaan.
   Seinänraosta tunkeva ruoan käry havahduttaa Simon vatsan mouruamaan. Isä oli aamulla käynyt verkoilla ja tuonut ison pesuvadillisen hopeakylkiä. Valmiiksi perattuna, kuten aina.

   - Paistettuja muikkuja, Pikkumies toteaa nälissään. Jo ennen kuin äidin "syömään" kehotus kaikuu portaiden alapäästä, tekee poika lähtöä, mutta malttaa vielä odottaa, että vanha valkoinen kobra tanssii kadoten kauas viidakkoon.

Ei kommentteja: