lauantai 20. elokuuta 2022

Antti Mikkosen elämänkatsaus on viimeinkin valmis

 Koko sukututkimusharrastukseni sai alkusysäyksen Hannes Mikkosen laatimasta sukuselvityksestä, jonka kopio on usealla sukulaisella. Löysin saman tutkimuksen myös Kajaanin Kaupunginarkistosta viettäessäni kauniin kesäkuisen iltapäivän kellarissa pölyisiä papereita selaillen. Hanneksen kirjoituksia oli huomattavasti enemmän kuin olin osannut kuvitellakaan. Niitä julkaistiin eri lehdissä 1950–70 luvuilla, ja lisäksi Hannes oli tallentanut lehtihaastatteluja, joista hänestä oli tehty.

   Valitettavasti Hannes on kertonut kirjoituksissaan kovin vähän omasta perheestään, mutta sitäkin enemmän Paltaniemen ja Kajaanin ihmisistä, taloista ja tavoista 1800-luvun puolella. Perheestään kertovat pienet tarinahiput olen noukkinut hänen lehtijuttujensa ohimenevistä lauseista, jonkun sieltä ja toisen täältä. Tässä kertomuksessa en kuitenkaan paneudu Hanneksen omaan elämään, vaan keskityn hänen vanhempiinsa, ja poika saa oman tarinansa, kunhan saan tarvittavan materiaalin kasaan.

   Hanneksen kirjoitusten lisäksi olen löytänyt aivan yllättävääkin tietoa, josta Hannes on sukututkimuksessaan vaiennut, tietoisesti taikka tiedostamattaan. Hannes on kenties olettanut tunteneensa riittävän hyvin vanhempiensa elämänvaiheet heidän itsensä kertomana, eikä ehkä ole sen vuoksi nähnyt syytä kaivella heitä koskevia dokumentteja esille. Oletan että vanhemmat eivät kertoneet pojalleen kaikkea elämästään, jonka vuoksi niitä ei löydy Hanneksen sukututkimuksesta. Toisaalta kyseinen sukututkimus käsittelee Mikkosten isälinjaa, ja tarinassa kertomani löydöt liittyvät Hanneksen äidin sukuun.

   Tietoa sahoista ja sahatavarasta sekä laivojen rakenteista ja rakentamisesta ole saanut mieheltäni, joka on ehtinyt työuransa aikana vaihtaa ammattia niin monta kertaa, että kokemusta löytyy muun muassa noista. Sahatoiminta ja laituriin kiinnittyneet rahtilaivat ovat hänelle hyvinkin tuttuja, onhan hän elänyt lapsuutensa meren rannalla, ”sahan varjossa”. Vaikka ajat ja työn apuvälineet ovatkin noidenkin osalta muuttuneet vuosikymmenten saatossa, ovat perusasiat edelleen samoja.

Tarinan voi lukea valilehdeltä: 2.3.1 Antti Kallenpoika Mikkonen

Ei kommentteja: